enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Tekirdağ’da "çevreye dostu" OSB sayısı 6’ya yükseldi

Tekirdağ’da "çevreye dostu" OSB sayısı 6’ya yükseldi
04.11.2024 11:25
A+
A-

Trakya’da Atık Su Arıtımı: Derin Deşarj Projesi

Trakya bölgesinde kirliliği önlemek için Ergene Havzası Koruma Eylem Planı dahilinde, Tekirdağ’daki 14 OSB’nin atık sularını arıtarak Marmara Denizi’ne yönlendirmek üzere Derin Deşarj Projesi hayata geçirildi.

Çorlu, Çerkezköy, Ergene ve Çorlu Deri Organize İhtisas ve Karma OSB’lerinde kurulan arıtma tesisleri sayesinde atık sular, Marmara Denizi’nin 4 kilometre açığında 40 kilometre derinliğe deşarj ediliyor. Şu anda Tekirdağ’da 6 OSB’nin arıtma tesisleri tamamlanmış durumda ve günlük 300 bin metreküp su Marmara Derin Deniz Deşarj Sistemi’ne yönlendiriliyor.

Çorlu Deri ve Karma OSB Müdürü Halil Hız, proje kapsamında 6 OSB’nin atık su arıtma tesislerinin tamamlandığını ve atık suların arıtıldıktan sonra Derin Deniz Deşarj Sistemi’ne verildiğini açıkladı. Bu suların Çorlu Deresi’ne boşaltılmadığı için Ergene Nehri ve Çorlu Deresi’ndeki kirliliğin azaldığı gözlemlendi.

Ancak Hız, evsel atık suların arıtılmadan Çorlu Deresi’ne verilmesi nedeniyle kirliliğin hala devam ettiğini belirtti. Bu suların arıtma tesislerine bağlanarak kirliliğin ortadan kaldırılmasının önemine vurgu yaptı.

Bölgedeki yer altı suyu seviyesinin giderek azaldığını ve bunu önlemek için yer altı suyu kullanımının azaltılması gerektiğini ifade etti. Arıtma tesislerinden çıkan suların tekrar kazanılması ve geri dönüştürülerek endüstrilerde kullanılmasının yer altı suyu kullanımını azaltacağını söyledi.

Ayrıca Çorlu Deri ve Karma OSB Müdürü, evsel atık suların toplanması ve arıtılması için belediyelerin altyapı çalışmalarını tamamlaması gerektiğini vurguladı.

İklim değişikliğinin etkileri, kuraklık ve yer altı suyu kaynaklarının tükenmesi endişelerini göz önünde bulunduran Tekirdağ’daki OSB’ler, Namık Kemal Üniversitesi ile birlikte Marmara Denizi’ne deşarj edilen suyun geri kazanılması için bir proje başlattı. Proje, reaktif oksijen ve membran teknolojisi kullanarak suya yeniden hayat kazandırmayı hedefliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.