enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

James Webb ve Hubble uzay teleskobu, ‘kanlı gözlü’ galaksileri görüntüledi

James Webb ve Hubble uzay teleskobu, ‘kanlı gözlü’ galaksileri görüntüledi
02.11.2024 09:31
A+
A-

Kanlı Gözlü Galaksiler: NASA’nın Son Görüntüleri

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan gelen çarpıcı görüntüler, milyonlarca yıl önce etkileşime giren iki galaksinin “kanlı gözlere” benzeyen yapısını ortaya koyuyor. Veriler, James Webb Uzay Teleskobu’nun Orta Kızılötesi Aygıtı (MIRI) ve Hubble Uzay Teleskobu’nun morötesi ve görünür ışık kameralarından elde edildi.

Görüntüde, sanki “sürtünmüş” gibi yakın geçen iki galaksinin etkileşiminin yarattığı yapı net bir şekilde görülüyor. Galaksilerin çekirdekleri “iki yakıcı göz” gibi kozmik karanlığa uzun ve ürkütücü bakışlar atarken, görüntü bir “etsiz yüzün” üst kısmından kan pompalanıyormuş izlenimi yaratıyor.

Bilim insanları, galaksilerin birkaç kez birbirine çok yakın geçmiş olabileceğini ve bu yakın geçişlerin maddelerin çarpışmasına ve “hafif sıyrıklara” neden olduğunu düşünüyor. Galaksilerin “göz kapaklarında” görülen parlak kırmızı çizgiler, şişkin ve damarlı kollarını temsil ediyor.

İlk yakın geçişte kütle çekiminin kolları büktüğü ve gelgit benzeri uzantılar oluşturduğu görülüyor. Sol taraftaki IC 2163 galaksisinin çekirdeği ile kolu arasındaki dağınık sarmal kolların da kütle çekimi etkisiyle oluştuğu düşünülüyor.

Kütle çekimi, NGC 2207 galaksisinin tepesinden uzanan ince ve yarı saydam bir kolu da sürüklemiş gibi görünüyor.

Her iki galaksi de yeni yıldız oluşumlarına ve süpernovalara ev sahipliği yapıyor. Galaksilerin kollarında çok sayıda “kalp gibi atan” yıldız oluşum bölgesi tespit edildi. Bu galaksiler yılda ortalama iki düzine yeni yıldız üretirken, Samanyolu Galaksisi yılda sadece iki veya üç yıldız üretebiliyor.

Ek olarak, her iki galakside de son yıllarda yedi süpernova meydana geldi. Süpernovaların, galaksilerin kollarında yer açtığı ve daha sonra soğuyarak birleşip yıldız oluşumuna neden olduğu düşünülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.