enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3404
EURO
36,3610
ALTIN
2.834,35
BIST
9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Çok Bulutlu
12°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
15°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
16°C

‘Üveit’ büyük tehlike

‘Üveit’ büyük tehlike
02.11.2024 08:30
A+
A-

Üveit: Gözün Tehlikeli İltihabı

Üveit, gözün orta tabakası olan ve damar bakımından zengin olan üveanın iltihabıdır. Bu durum, gözün iç ve dış tabakalarını da etkileyebilir ve tek veya iki gözde birden ortaya çıkabilir. Her yaşta görülebilen üveit, ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Üveite neden olan sebepler araştırılmalıdır. Çocuklarda körlüğe kadar gidebilen bu hastalık, Behçet hastalığı, ankilozan spondilit ve multiple skleroz gibi romatizmal ve nörolojik hastalıklarla ilişkili olabilir. Çeşitli enfeksiyon hastalıkları da üveite yol açabilir.

İlk Belirti Üveit Olabilir

Üveit, bazı sistemik hastalıkların ilk belirtisi olabilir. Göz muayenesinden yola çıkarak altta yatan hastalıklar tespit edilebilir.

Belirtiler

  • Göz kızarıklığı
  • Ağrı
  • Işık hassasiyeti
  • Bulanık görme
  • Uçuşan siyah noktalar

Tanı ve Tedavi

Göz muayenesi ile üveit teşhis edilir. İltihabın şiddeti ve gözdeki etkisi, anjiografi ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilir. Tedavide amaç, iltihabı bastırmak ve tekrarlamayı önlemektir. İlaç tedavisi, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar ve enfeksiyon kaynaklı üveitlerde etkenin hedeflenmesi gibi yöntemler kullanılır.

Cerrahi Tedavi

Glokom, katarakt ve retina dekolmanı gibi komplikasyonlar geliştiğinde cerrahi tedavi gerekebilir. Ancak ameliyat öncesinde iltihabın ilaçlarla kontrol altına alınması önemlidir.

Amaç: Görme Keskinliğini Korumak

Üveit tedavisi bazen yıllarca sürebilir. Tedavideki hedef, görme keskinliğini korumak ve hastalığın tekrarını önlemektir. Bazı enfeksiyon durumlarında koruyucu tedavi de verilebilir.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.