enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5564
EURO
36,3052
ALTIN
2.998,23
BIST
9.390,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

TCMB: Talep enflasyon raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor

TCMB: Talep enflasyon raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor
03.07.2024 14:52
A+
A-

Merkez Bankası’nın Para Politikası Özeti

Küresel Ekonomi ve Enflasyon Gelişmeleri

Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 27 Haziran 2024 tarihli toplantısında küresel ekonomiyi, parasal ve finansal koşulları, talep ve üretim dinamiklerini ve enflasyon gelişmelerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdi.

Toplantının özeti, küresel ekonomideki belirsizliklere ve jeopolitik risklere dikkat çekerek, bunların enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, talepteki yavaşlamanın beklenen oranı aşmayabileceği kaygıları dile getirilmiştir.

Hizmet Enflasyonundaki Güçlü Seyir ve Diğer Enflasyonist Faktörler

Toplantının özeti, hizmet sektöründeki enflasyonun yüksek seyrettiğini ve bunun enflasyon beklentilerini olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Ek olarak, gıda fiyatlarındaki artışların da enflasyonist baskıları artırmaya devam ettiği vurgulanmıştır.

Krediler ve İç Talep Üzerindeki Etkiler

TCMB, sıkılaştırıcı para politikasının krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından takip ettiğini bildirmiştir. Son göstergeler, iç talebin enflasyonist düzeylerde olmaya devam ettiğini, ancak hafif bir yavaşlama olduğunu göstermektedir.

Toplantı özeti, talebin enflasyon raporundaki tahminlerden daha az yavaşlayabileceğine işaret etmekte ve hizmet sektöründeki güçlü enflasyonun ve jeopolitik risklerin enflasyonist baskıları sürdürdüğünü belirtmektedir.

Özel Üniversite Ücretleri ve Eğitim Enflasyonu

TCMB, Eylül ayında özel üniversite ücretlerine yapılan ayarlamaların eğitim hizmetleri enflasyonunda geçici bir artışa neden olabileceğini öngörmektedir. Ancak, eğitim enflasyonundaki uzun vadeli eğilimin yukarı yönlü olmadığı vurgulanmıştır.

İlave Makro İhtiyati Önlemler

TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında öngörü dışı gelişmeler olması halinde, para politikası iletişim mekanizmasını ilave makro ihtiyati önlemlerle destekleyeceğini ifade etmiştir. Bu önlemler, kredi büyümesini ve diğer finansal riskleri sınırlamayı amaçlamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.