enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Üniversitelerin katkı payları ile öğrenim ücretleri belirlendi

Üniversitelerin katkı payları ile öğrenim ücretleri belirlendi
REKLAM ALANI
03.07.2024 14:01
0
A+
A-

Yükseköğretim Kurumlarında 2024-2025 Akademik Yılı Öğrenim Ücretleri ve Katkı Payları

2024-2025 akademik yılı yükseköğretim kurumlarındaki uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri ile katkı payları resmi olarak belirlendi.

Devlet Üniversiteleri için Katkı Payı Uygulaması

Birinci ve açık öğretim programlarında, devlet üniversitelerinde öğrenim gören öğrenciler, öğrenci katkı payı ödemeyecek. Bu paylar, devlet tarafından karşılanacak. Ancak, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında devlet tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı tutarları %40 artırımlı olarak verilecek.

Terör Mağdurları, Gaziler ve Engelli Öğrenciler için Muaflıklar

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görev yaparken hayatını kaybedenler ile eşleri, çocukları, maluller, eşleri ve çocukları ile şeref aylığı alanlar ve eşleri ile çocukları, öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretinden muaf tutulacak. Yaş, program süresi ve kayıtlı program sayısı sınırı olmadan bu muafiyet geçerli olacak. Engelliliğine dair rapor sunan öğrenciler de kayıtlı program sayısı ve süresine bakılmaksızın öğrenim ücretlerinde engellilik oranları kadar indirim alacak. Birinci ve açık öğretim programlarında engelli öğrenciler, öğrenci katkı payı ödemeyecek.

Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenciler

Yurt dışından kabul edilecek öğrenciler için öğrenim ücretleri, ilgisine göre ilgili cetvellerde belirlenen öğrenci cari hizmet maliyetinin en az 2 katı olarak üniversiteler tarafından belirlenecek. Yabancı uyruklu olup Türkiye’de ikamet izni almış öğrenciler, bazı şartlar altında öğrenim ücretlerinde indirim alabilecek. Türkiye’deki üniversitelere mütekabiliyet esası çerçevesinde kabul edilen öğrenciler, öğrenim ücreti ödemeyecek.

Öğrenim Ücretlerinin Kullanımı

İkinci öğretim programlarından alınan öğrenim ücretlerinin %10’u, öğrencilerin beslenme, barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal ihtiyaçlarına aktarılacak. Kalanı ise üniversite bütçesine dahil edilerek Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği esaslara göre kullanılacak.

Öğrenim Ücretine Tabi Olma

Bir yükseköğretim programına kayıtlıyken, sınav sonucu başka bir yükseköğretim kurumuna yerleşen öğrenciler, kayıt olacakları programların katkı payı ve öğrenim ücretlerine tabi olacak. Yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarında, öğrenim ücreti ve katkı payı 1,5 katı alınacak. Öğrenci sayısı 10 ve altındaki ikinci öğretim programlarında öğrenim görenler, üniversitenin talebi ve YÖK’ün uygun görüşü üzerine birinci öğretim programına aktarılacak ve birinci öğretim katkı payı esaslarına tabi olacak.

Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrenciler

Lisansüstü öğrenciler, lisans öğrencilerinin yararlandığı haklardan ve sunulan hizmetlerden aynı şekilde faydalanacak. Uzaktan öğretim kapsamında lisansüstü öğrenim görenler, öğrenim ücreti olarak tezsiz yüksek lisans programlarındaki ücrete tabi olacak. Öğrencilerden, kayıt döneminde, öğrenim ücreti ve katkı payı dışında her ne ad altında olursa olsun ücret alınmayacağı belirtilmektedir.

Olağanüstü Hal İllerindeki Öğrenciler

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında olağanüstü hal ilan edilen illerde ikamet eden veya devlet üniversitelerinin örgün öğretim programlarında okuyan öğrenciler ile deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde örgün öğretim gören öğrencilerin ikinci öğretim ücretleri, devlet tarafından karşılanacak.

Filistinli Öğrencilerin Muaflığı

2024-2025 akademik yılında, ailesi veya kendisi Gazze şehrinde ikamet eden ve Türkiye’deki devlet üniversitelerinde örgün öğrenim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin öğrenim ücretleri devlet tarafından ödenecek.

Karar, 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.