Haber Metni
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Raylı Sistemler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin yerli ve milli tren setleri hedefini vurguladı. Bakan, “Cumhuriyetimizin 101. yılını tekrar kutluyorum. Geçen hafta TUSAŞ’ımıza yapılan saldırıyı kınıyorum. TUSAŞ’ın ürettiği Hürjet’in yöneticisi, saldırı sırasında ekibini güvenli bir hangara alıyor ve sayım yapıyor. 3 kişinin olmadığını fark ediyor ve onları arıyor. O 3 kişinin bir brandayla ikinci ürettikleri Hürjet’in üstünü kapatmaya çalıştığını görüyor. Teröristler içeriye girerse Hürjet’e zarar vermesin diye. Bu bilinçle, Allah’ın izniyle bizim yolumuzu hiç kimse kesemez” dedi.
Türkiye’nin kendi otomobilini, haberleşme ve gözlem uydularını, savaş uçaklarını, helikopterlerini, gemilerini ve elektrikli trenlerini üreterek tarihe damga vurduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Türkiye’nin gelecek vizyonunu teknolojiyi yakından takip ederek ve entegrasyonu merkeze koyarak şekillendireceğiz” dedi.
Demiryolu Ulaşım Ağının Gelişimi
Bakan Uraloğlu, 2002’den bu yana demiryollarını devlet politikası olarak desteklediklerini vurgulayarak, demiryolu uzunluğunu 2 bin 250 kilometresi YHT ve Hızlı Tren Hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre artırarak 13 bin 919 kilometreye çıkardıklarını söyledi.
Yerli ve Milli Tren Setleri Projeleri
Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın TÜRASAŞ’ı Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden biri haline getirdiğini ifade etti ve şu projeleri sıraladı:
UDHAM’ın Raylı Sistem Araştırmalarına Desteği
Bakan Uraloğlu, UDHAM’ın daha önce sadece elektronik haberleşme, havacılık ve uzay teknolojilerine destek sağlayabildiğini, ancak yapılan bir değişiklikle “Raylı Sistem ve Denizcilik Teknolojileri”nin de destek kapsamına girdiğini duyurdu.
Bakan, UDHAM aracılığıyla bugüne kadar demiryolları üzerine 5 projeye 34 milyon lira üzerinde AR-GE desteği sağlandığını belirterek, “Artık, raylı sistemlerle ilgili her unsur için yerli ve milli teknoloji geliştirme desteği sağlayabileceğiz” dedi.
Demiryolu Araçları Pazarı Büyüklüğü ve Türkiye’nin Hedefi
Bakan Uraloğlu, Avrupa Demiryolu Endüstrileri Birliği’nin raporuna göre demiryolu araçları pazar büyüklüğünün 63,3 milyar avroya ulaştığını ve Türkiye’nin bu pazardan daha fazla pay almayı hedeflediğini söyledi.
Kalkınma Yolu ve Demiryolu Sanayi
Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu’nun Türkiye’nin demiryolu sanayisi için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Bu koridor üzerinde işletme yapacak şirketlerin kullanacağı yeni tren setlerinin ülkemizin firmaları tarafından yerli ve milli olarak yapılması en önemli hedeflerimizden biridir” dedi.