enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Bu da oldu: İnsan beyniyle kontrol edilen çipli robot geliştirildi

Bu da oldu: İnsan beyniyle kontrol edilen çipli robot geliştirildi
REKLAM ALANI
03.07.2024 11:26
2
A+
A-

İnsan Beyninden Türetilen Kök Hücrelerden Geliştirilen Akıllı Robotik Embriyo

Yapay zeka ve robotik alanında çığır açan bir gelişme, insan beyninden elde edilen kök hücreler kullanılarak geliştirilen bir robotik embriyo ile ortaya çıktı. Bu devrim niteliğindeki buluş, insan-sibernetik simbiyozunda önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Araştırmacılar, bu yenilikçi projeyi “dünyanın ilk açık kaynaklı, beyin-çip üzerinde karmaşık ve algılayıcı bilgi işleme sistemi” olarak tanımlıyor. Robotik embriyo, insan beyninden türetilen kök hücrelerin bir iskele üzerine ekilmesiyle oluşturuldu.

New Atlas’ın bildirdiğine göre, robotik embriyo, nörolojik sinyaller ve algılayıcı sistem vasıtasıyla çevresini algılayabiliyor. Fiili bir beyin implantı ile embriyo; engellerden kaçınabilir, hedefleri takip edebilir ve nesneleri kavramak için kol hareketlerini yönetebilir.

Embriyonun tepesindeki beyin benzeri kubbe, görsel bir temsildir ve gerçek beyin dokusu içermemektedir. Robotun gözleri bulunmamakta, bu nedenle yalnızca elektriksel sinyaller ve algı sistemine tepki vermektedir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bu robotik ilerlemenin nörolojik iyileştirmeler için potansiyel uygulamaları olduğu düşünülüyor. Örneğin, insan serebral korteksindeki hasarların onarımında kullanılabilir.

South China Morning Post’a göre, araştırma ekibi şu ifadelerde bulundu: “Beyin organoid nakilleri, kayıp nöronların yerine konması ve sinir devrelerinin yeniden yapılandırılması yoluyla beyin fonksiyonlarını geri kazanma konusunda umut vadeden bir strateji olarak görülüyor.”

Robotik embriyonun en önemli yönlerinden biri, açık kaynaklı olmasıdır. Bu, bilim insanları ve geliştiricilerin, insan-robot simbiyozunu ilerletmek için onu temel alabilirler.

Bu devrim niteliğindeki gelişme, robotik, yapay zeka ve biyomedikal mühendisliği alanlarında heyecan uyandırdı. İnsan-robot simbiyozunun sınırlarını zorlayan bu buluş, insanlığın geleceğini şekillendirmede önemli bir rol oynayabilir.

Araştırma, “Organoid Gelişiminde Kök Hücrelerin Rolü” konulu bir konferansta sunuldu. Bilimsel topluluk, bu yeniliğin implications’larını ve gelecekteki uygulamalarını hararetle tartışıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.