enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2898
EURO
37,0831
ALTIN
3.024,61
BIST
8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Hafif Yağmurlu
18°C

Müsilaj Marmara’ya geri döndü: Deniz ekosisteminde tehlike çanları çalıyor

Müsilaj Marmara’ya geri döndü: Deniz ekosisteminde tehlike çanları çalıyor
25.10.2024 22:30
11
A+
A-

Müsilaj Marmara’ya Geri Döndü

25 Ekim’deki incelemeler, müsilajın 24 metre derinliğe kadar yayıldığını gösterdi. Deniz yüzey sıcaklığının, uzun yıllar ortalamasının 2 derece üzerinde seyretmesi müsilaj oluşumunu tetikledi.

Kirlilik ve Sıcaklık Artışı Müsilajı Geri Getirdi

Müsilaj, kirliliğin artırdığı azot ve fosforu kullanan alglerin salgıladığı bir maddedir. Müsilaj kümeleri, denizde kilometrelerce yayılarak sünger, midye ve mercan gibi canlıların yaşamını tehdit edecek kadar ağırlaşıp dibe çöker.

Atıklar Yetersiz Arıtılıyor, Müsilaj Kaçınılmaz Hale Geliyor

Marmara Denizi çevresinde yaşayan 25 milyon insanın atıklarının sadece %55’i tam olarak arıtılıyor. Geri kalan %45 ise denize bırakılıyor. Sanayi tesislerinin atıklarının da sadece yarısı arıtılıyor. Tarım gübreleri ve kimyasallar da müsilaj oluşumunu tetikleyen kirliliği artırıyor.

Bilim İnsanları Uyarıyor: Atık Yükünü Azaltmadan Çözüm Yok

Uzmanlar, Marmara Denizi’ni müsilajdan korumanın tek yolunun deniz kirliliğini azaltmak olduğunu belirtiyor. 2021’de uygulamaya alınan Marmara Denizi Eylem Planı, kirlilikle mücadele için 22 madde içeriyordu. Ancak planın etkin uygulanmaması, müsilajın yeniden sorun haline gelmesine yol açtı.

“Acil Önlem Alınmalı”

Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın yayılmasını önlemek için merkezi ve yerel yönetimlerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Nilüfer ve Ergene gibi nehirlerden kontrolsüz atık boşaltımı durdurulmalı, deşarj limitleri yeniden düzenlenmeli ve denetimler artırılmalıdır. Marmara Denizi’nin korunması için alınacak önlemler artık aciliyet taşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.