enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2486
EURO
37,0946
ALTIN
3.013,24
BIST
8.864,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Hormon Testi Hangi Bölüm Yapar? Hormon Testi Nedir, Nasıl Yapılır, Aç Karnına Yapılır Mı?

Hormon Testi Hangi Bölüm Yapar? Hormon Testi Nedir, Nasıl Yapılır, Aç Karnına Yapılır Mı?
24.10.2024 12:06
3
A+
A-

Hormonlar ve Hormon Testi

Hormonlar

Vücudumuzun belirli organlarının işleyişini kontrol eden hormonlar, iç salgı bezleri tarafından salgılanır ve kana geçerek organların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Hormon dengesizlikleri, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hormon Testi

Her organa etki eden hormonlar farklı olduğundan, her hormon için ayrı bir test yapılır. Genellikle hormon testi, kan örneğinden alınır. Ancak bazı durumlarda vücut sıvılarından da hormon testi yapılabilir. Testin türü, hastanın şikayetlerine göre değişir.

Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?

Hormon testinin ne zaman yapılacağı da testin türüne bağlıdır. Çoğu hormon testi sabah aç karnına yapılır. Örneğin, tiroid hormon testi için açlık gereklidir.

Bazı hormon testleri hem aç hem de tok karnına yapılabilir. Kadınlarda adet döngüsü düzensizliği veya aşırı tüylenme durumlarında hormon testi için adet döngüsü dikkate alınır. Prolaktin hormonu testi için cinsel ilişki yaşanmamış olması gerekir.

Adetliyken Hormon Testi

Kadınlarda adet düzensizliği ve tüylenme için hormon testi adet döngüsüne göre yapılır. Genellikle adetin ilk günlerinde yapılır.

Hormon Testi Sonuçları

Hormon testlerinin sonuçları, hormonu kandaki seviyesini gösterir. Sonuçların süresi, testin türüne göre değişir. Bazıları saatler içinde, bazıları ise günler alabilir.

Hormon Testi Sağlık Ocağında Yapılır mı?

Rutin hormon testleri genellikle sağlık ocaklarında yapılabilir. Ancak bazı özel testler için daha donanımlı sağlık merkezlerine gitmek gerekebilir. Aile hekimi, gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.