enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2593
EURO
37,1285
ALTIN
3.013,34
BIST
8.762,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Milletvekili Nasıl Olunur? Milletvekili Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Milletvekili Olma Şartları Nelerdir?

Milletvekili Nasıl Olunur? Milletvekili Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Milletvekili Olma Şartları Nelerdir?
20.10.2024 19:02
6
A+
A-

Milletvekili Nasıl Olunur?

Milletvekili olmak isteyenler, milletvekilinin nasıl olunabileceğini ve milletvekili olma şartlarını araştırmalıdır. Milletvekili olma şartları zamanla değişebileceğinden güncel bilgileri takip etmek önemlidir. Milletvekilleri seçimlerle göreve gelirler.

Milletvekili Olmak İçin Gerekenler

Milletvekili olabilmek için milletvekili seçilme yeterliliği şartlarını taşımak gerekir. Milletvekili seçilme yeterliliği ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri seçilmek için yeterli yaşın kaç olduğudur. Milletvekili olabilmek için belirlenen yaş sınırı önceden 30 idi. Ancak yapılan değişikliklerle yaş sınırı 2006 yılında 25’e, 2017 yılında da 18’e düşürüldü. Yani milletvekili olabilmek için şu anda 18 yaşında olmak gerekiyor.

Milletvekili olma şartları sadece yaşla ilgili değildir. Bağımsız aday olarak veya herhangi bir siyasi partiden katılım sağlanabilir. Siyasi partiden seçimlere katılmak için her partinin farklı bir ücret belirlediğini bilmek gerekir. Ancak kadın adaylar seçime herhangi bir ücret ödemeden katılabilirler.

Siyasi Parti Bünyesinde Milletvekili Olmak

Siyasi parti bünyesinde milletvekili olmak isteyenler ön başvurularını yaparlar. Başvurular partinin lideri tarafından değerlendirilir. Başvurusu kabul edilen milletvekilleri mazbatalarını alarak görevlerine başlayabilirler.

Bağımsız Olarak Aday Olmak

Bağımsız olarak aday olmak isteyenler İl Seçim Kurulu’na başvuru yapmalıdır. Memurların milletvekili adaylığına başvurmadan önce istifa etmeleri gerekir.

Milletvekili Olma Şartları

Milletvekili olarak seçilme yeterliliği, Anayasa ve Milletvekili Seçimi Kanunu ile düzenlenmiştir. Milletvekili seçilme yeterliliği ile ilgili belirlenen diğer şartlar şunlardır:

  • 18 yaşını doldurmak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak, kısıtlı olmamak ve hür olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Herhangi bir kamu görevinden yasaklı olmamak
  • Taksirli suçlardan hapis cezası almamış olmak
  • Bir yıldan uzun süre hapis cezası almamış olmak
  • Yüz kızartıcı suçlardan birini işlememiş olmak (örneğin: kaçakçılık, devlet sırlarını açığa çıkarmak)
  • Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olmak
  • Hiçbir ideolojik gösteriye katılmamış olmak
  • En az ilkokul diplomasına sahip olmak

Kamu görevinde çalışmış kişilerin milletvekili adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmeleri gerekir. Görevlerinden istifa etmedikleri sürece milletvekilliğine aday olamazlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.