enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İBB araştırdı: Emekliler kira baskısı altında

İBB araştırdı: Emekliler kira baskısı altında
REKLAM ALANI
01.07.2024 17:03
1
A+
A-

İstanbul’da Emeklilerin Zorlu Geçim Mücadelesi

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) "Kent Gündemi Serisi"nin en son çalışması, "Enflasyon ve Kronikleşen Yoksulluğun Gölgesinde Geçim Mücadelesi: Emekliler" başlığıyla yayınlandı. Raporda Türkiye’nin emeklilik sistemi açısından son derece yetersiz bir durumda olduğu vurgulandı.

2023’te yapılan bir araştırmaya göre Türkiye, 44 ülke arasında emeklilik sistemi bakımından en alt sıralarda yer aldı. 2010 yılında asgari emekli aylığı 11,4 gram altın veya 453,4 ABD dolarına denk gelirken, günümüzde bu değer 4,4 gram altın ve 319 ABD dolarına geriledi. Bu düşüş, asgari emekli maaşının asgari ücretin yarısına indiği anlamına geliyor ve emeklileri yeniden çalışmaya zorluyor.

İstanbul’da Emeklilerin İş Arama Mücadelesi

İstanbul’da yaklaşık 2,4 milyon emekli yaşıyor. Yaşlılık aylığı alan ve çalışan veya iş arayan emeklilerin oranı %60’a yaklaşarak Türkiye ortalamasının (%55) üzerine çıktı. 2023 yılında 55 yaş ve üstü 17.137 kişi, 65 yaş ve üstü 1.368 kişi İŞKUR’a iş başvurusunda bulundu. Bu veriler, yalnızca resmi kayıt altına alınan başvuruları içeriyor. Kayıt dışı çalışan emeklileri de hesaba kattığımızda, rakamların çok daha yüksek olması muhtemeldir.

Daha önce yapılan İPA çalışmalarına göre, İstanbul’da yaşamak için yaşlılık veya emeklilik aylığına hak kazananların %28,4’ü hala çalışmaya devam ediyor. Emekli İstanbulluların %18,3’ü hem kiracı hem de hanelerinde emekli aylığı dışında başka geliri yok. Bu durum, emeklilerin çok zor şartlar altında geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını ortaya koyuyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Emekli Maaşları Yaşam Maliyetinin Yarısından bile Az

İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti 24.991 TL olarak hesaplanıyor. En düşük emekli maaşı, bu yaşam maliyetinin yarısından bile az. Emekli maaşlarının yetersizliği, emeklileri çalışma hayatını sürdürmeye zorluyor. Çalışmak zorunda kalan emekliler, gıda ve giyim harcamalarında daha ucuz ürünlere yönelmiş durumda. Temel ihtiyaçlarını karşılamak için sosyal ve kültürel faaliyetlere ayırdıkları harcamaları da kesmişlerdir.

Barınma Giderlerini Karşılayamayan Emekliler

Temel gelir kaynağı emekli maaşı olan hanelerde, konut ve kira harcamaları 2022’de %28,6 iken, 2023’te %31,9’a yükseldi. En düşük emekli maaşı, kira değerlerinin iki-üç katına ulaştığı İstanbul’da, emeklilerin barınma giderlerini karşılamasını zorlaştırıyor. Konut sahibi olan emekliler bile maaşlarının düşük olması nedeniyle hayat standartlarını düşürmek zorunda kalıyor ve kıt kanaat geçiniyorlar.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.