enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2422
EURO
37,2379
ALTIN
2.993,43
BIST
8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
20°C

MERSİN’DE İŞ DÜNYASI BİR ARAYA GELDİ: 3. LANSMAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mersin’de gerçekleştirilen Yatırım İş Birliği Forumu’nda, Türk dünyasının ekonomik potansiyeli ve ticaret fırsatları üzerinde duruldu. Irak ile Azerbaycan arasındaki iş birlikleri ele alındı.

MERSİN’DE İŞ DÜNYASI BİR ARAYA GELDİ: 3. LANSMAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ
03.10.2024 22:07
7
A+
A-

Mersin’de, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından düzenlenen Türk Ticaret Fuarı (TTF) çerçevesinde “Türk Devletlerinin Ekonomik Gücü ve Türk Ticaret Fuarının Getireceği Fırsatlar” konulu Yatırım İş Birliği Forumu gerçekleştirildi.

Mersin Valiliği ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğiyle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Muhammed Arif Çetin’in organizasyonunda düzenlenen etkinliğe Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Vali Yardımcısı Ahmet Gazi Kaya da katıldı.

Forumda, AK Parti Genel Merkez Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Zekeriya Aslan, KKTC Mersin Başkonsolosu Özgür Ezel, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile iş dünyasından önemli isimler yer aldı.

#Irak, 150 Şirketini Azerbaycan ve Türk Devletleri ile İlişkilendirdi

“Irak, 150 Şirketini Azerbaycan ve Türk Devletleri ile İlişkilendirdi”

Toplantıda konuşan Muhammed Arif Çetin, Türk dünyasının Doğu-Batı ticaretinde önemli bir köprü görevi üstlendiğini vurguladı. Türk dünyasının iş birliğini artırarak farklı sektörlerde gelişim sağladığını belirten Çetin, Ortadoğu’daki siyasi ve askeri krizlerin bölgedeki ülkelerin Çin’den Avrupa’ya uzanan demir yolu hattına olan ilgisini artırdığını ifade etti.

Çetin, Mersin’in Irak ile olan ticaretinin son bir yılda %49 oranında arttığını belirterek, Irak Ticaret Bakanı ve Irak Ticaret Odaları Birliği’nin Türk dünyasıyla ilişkileri güçlendirmek için gerçekleştirdiği Azerbaycan ziyareti sonucunda 150 Irak şirketinin Azerbaycan ve diğer Türk devletleriyle bağlantı kurduğunu aktardı.

Türkiye’nin “Türk Dünyası” yaklaşımının, küresel ticarette ağırlığın Batı’dan Doğu’ya kaymasına katkı sağladığını söyleyen Çetin, Kazakistan, Rusya ve Çin ile dengeli ilişkilerin önemine dikkat çekti.

Özbekistan’ın ekonomisini dışa açma çabaları, Türkmenistan’ın ihracat kapasitesini artırma hedefleri, Kırgızistan’ın insan kaynaklarını geliştirme isteği ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü sağlama hedefi gibi unsurlarla Türk dünyasının yeni bir ekonomik atılıma hazırlandığını belirtti.

Çetin, Türk devletlerinin kurumsal yapılar inşa ederek ilişkileri daha sağlam hale getirdiğini ve yeniçağın dönüşümlerine öncülük ettiğini ifade etti. Türk dünyasının ekonomik entegrasyonunu artırarak daha fazla fayda sağlayabileceğini vurgulayan Çetin, Türkiye’nin doğal kaynak ihtiyacının Türk Cumhuriyetlerinde karşılanabileceğini, aynı şekilde Türk devletlerinin Türkiye’nin gelişmiş sanayi tecrübesinden yararlanabileceğini dile getirdi.

#Türk Dünyası ile İşbirliği ve Ekonomik Güçlenme İçin Ortak Adımlar

“Türk Dünyası ile İşbirliği ve Ekonomik Güçlenme İçin Ortak Adımlar”

Çetin, gümrük, turizm, ticaret, enerji, savunma ve eğitim gibi alanlarda daha fazla iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ortak yatırım projeleri ve girişimlere orta ve uzun vadede daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleştirilen yatırımların, Azerbaycan örneğinde olduğu gibi karşılıklı ve dengeli bir şekilde gelişmesinin kritik olduğunu belirtti. Türk Cumhuriyetlerinin Türkiye ile olan ticari ilişkilerini güçlendirmesi ve farklı bölgelerde ortak girişimleri daha fazla teşvik etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.