enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Sabah kerahat vakti! Kerahat Vakti Nedir, Ne Zamandır? Kerahat Vaktinde Neden Namaz Kılınmaz?

Sabah kerahat vakti! Kerahat Vakti Nedir, Ne Zamandır? Kerahat Vaktinde Neden Namaz Kılınmaz?
REKLAM ALANI
01.07.2024 06:01
3
A+
A-

Kerahat Vakitlerinde Namaz Kılınmamasının Nedenleri ve Uyulması Gereken Kurallar

İslam dininde kerahat vakitleri, namaz kılınması ve diğer ibadetlerin yapılması için uygun olmayan zaman dilimlerini ifade eder. Bu vakitlerde ibadet etmenin mekruh kabul edilmesinin temel nedeni, geçmişte güneş tapan topluluklara benzetilmemektir. Çünkü bu topluluklar güneşin doğuşu, batışı ve gökyüzünün en yüksek noktasında bulunduğu zamanlarda güneşe tapınmaktaydı.

Kerahat Vakitleri ve Nedenleri

Kerahat vakitleri üç gruba ayrılır:

  1. Güneşin doğmasından sonra ışınlarının gözü kamaştıracak seviyeye geldiği sabah vakti (yaklaşık 45-50 dakika): Bu vakit, "doğuş kerahati" olarak bilinir ve güneş tapanların sabah güneşine tapınmalarından kaynaklanır.

  2. Öğle namazından yaklaşık 10 dakika önce, güneşin gökyüzünün tam tepe noktasında bulunduğu vakit ("istiva kerahati"): Bu vakit, güneş tapanların öğle yemeğinden önce güneşe tapınmalarından dolayı mekruh kabul edilir.

    YAZI ARASI REKLAM ALANI
  3. İkindi namazından sonra güneşin sararıp göz kamaştırmaz hale geldiği vakitten batışına kadar olan vakit ("batış kerahati"): Bu vakit, "akşam kerahati" olarak da bilinir ve güneş tapanların akşam güneşe tapınmalarından kaynaklanır.

Kerahat Vakitlerinde Yapılması Gerekenler

Kerahat vakitlerinde farz ve nafile namazların kılınması mekruh olsa da bu zamanları başka ibadetler için değerlendirmek mümkündür. Bu vakitlerde zikir çekmek, tövbe etmek, Kur’an okumak veya ibadetlere hazırlanmak gibi faaliyetler yapılabilir.

Kerahat Vakitlerine Uymanın Önemi

Kerahat vakitlerine uyulması, Allah’ın emirlerine riayet etmenin ve güneşe tapanlara benzememek için alınan bir tedbirdir. Ayrıca, bu vakitlerde ibadet etmek kişinin kalbini meşgul edebilir ve Allah’a karşı olan saygısını azaltabilir.

Sonuç olarak, kerahat vakitleri, namaz kılmak ve diğer ibadetleri yapmak için uygun olmayan zaman dilimleridir. Bu vakitlerin bilinmesi ve bu zamanlarda ibadetlerden kaçınılması, İslam inancına uygun bir şekilde yaşamak ve güneşe tapanlara benzememek için büyük önem taşır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.