enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Erkek çocuklarında bu hastalığa dikkat!

Erkek çocuklarında bu hastalığa dikkat!
18.09.2024 10:15
A+
A-

Duchenne Musküler Distrofi (DMD): Erkek Çocuklarda Görülen İlerleyici Kas Hastalığı

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Topaloğlu, Duchenne musküler distrofi (DMD) hastalığının erkek çocuklarında görülen ilerleyici bir kas hastalığı olduğunu vurguladı. DMD’nin belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

DMD, X kromozomunda bulunan bir gendeki kusurdan kaynaklanır. Bu gen yalnızca erkekleri etkiler ve kadınlar taşıyıcı olur. DMD’li erkek çocukların yaklaşık yarısı, bu gendeki bir kırılma nedeniyle anneden hastalığı alır. Diğer yarısında kırılma sadece çocukta olur ve anne baba taşıyıcı değildir. DMD’nin daha hafif bir formu olan Becker MD (BMD) de vardır.

DMD, her toplumda ve her katmanda görülebilir. Yaklaşık 4 bin 600-5 bin erkek çocukta bir görülür. Nadiren kız çocuklarında da şiddetli belirtiler olabilir, ancak genellikle hastalıkla ilgili zorluk yaşamazlar.

Belirtiler

  • Yürümeye geç başlama (18 aydan sonra)
  • Merdiven çıkmada zorluk
  • Koşarken yaşıtlarından geri kalma
  • Konuşmada gecikme (yaklaşık yarısında)

Diğer Etkiler

  • Öğrenme güçlüğü
  • Dikkat eksikliği
  • Kalp ve solunum sorunları
  • Kemik sağlığı sorunları

Önleme ve Teşhis

DMD’nin yarısında aile öyküsü yoktur. Ancak anneden alınan gen kırılması nedeniyle oluştuğu için, oğlundan DMD teşhisi konulan her anne DNA testi yaptırmalıdır. Pozitif sonuç geldiğinde aile taraması yapılmalıdır. Erken teşhis tedaviyi hızlandırır ve çocukların yaşam kalitesini artırır.

Tedavi

DMD için kesin bir tedavi yoktur, ancak tedavideki gelişmeler umut vericidir:

  • Gen tedavisi: Kişiye özel genetik sonuca göre tedavi edilir.
  • Ekzon tedavileri: Heyecan verici aşamadadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.