enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Gönenli kadınların ilmek ilmek hazırladığı gelinlikler moda dünyasında

Gönenli kadınların ilmek ilmek hazırladığı gelinlikler moda dünyasında
15.09.2024 13:44
A+
A-

İğne Oyası ile Gelinlikler ve Abiyeler Moda Dünyasında

Gönenli kadınların bir milyon ilmek atarak yaptıkları iğne oyasından şeftali ağacı heykeliyle Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Gönenkadın, yine ilmek ilmek işledikleri gelinlik ve abiye kıyafetlerle adını duyuruyor.

İğne oyasının kentli kadınların öncelikli giyim tercihleri arasına girmesi amacıyla hazırlanan projede, A ve A+ tüketici grubuna yönelik 15 gelinlik ve 30 abiye olmak üzere özel bir koleksiyon ortaya çıktı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın finansman desteğiyle hazırlanan koleksiyonun oyaları, Gönen Halk Eğitim Merkezi eğitmenleri tarafından üretildi. Tasarımlarda ünlü modacı Oktay Seven ve gelinlik tasarımcısı Dilek Özdemir imzası bulunuyor.

Defilenin cast ve koreografisi, Asil Çağıl Events Agence üstlendi. Bu isimler, gönüllü çalışmalarıyla moda dünyasının projeye verdiği desteği gösterdi.

“İğne Oyası Bize Miras”

Kooperatif Başkanı Hüsniye Tanrıverdi’ye göre iğne oyası, Gönenli kadınlara nesillerdir aktarılan bir miras. “Gönen’de hemen her evde iğne oyası bilen bir kadın var. Yaklaşık 50 yıldır her Salı günü kurulan oya pazarı, kadınlara güç veriyor ve maddi bağımsızlık sağlıyor.”

“Motifler Duyguları Anlatır”

Rekortmen Fikriye Mert’e göre oya bir sanat ve felsefe. “Desenler, o anki duygulara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Sarı bezginliği, kırmızı canlılığı, mavi huzuru, yeşil ise umut ve isteği ifade ediyor.”

“Kol Kola Kızlar, Saray Süpürgesi…

Oyada kullanılan motifler de anlamlı isimlere sahip. “Kol kola Kızlar, Saray Süpürgesi, Kabak Çiçeği, Küpe Çiçeği, Sinek Kanadı” gibi isimler, hisleri ve durumları anlatıyor.

“Eşime Destek Oldum”

Şenol Şennur Biçer, eşinin iflasından sonra kooperatif sayesinde aile bütçesine destek oldu. “Eşime ‘Arkamdayım’ diyerek moral verdim. Oya takı yapmayı öğrendim ve aileme destek oldum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.