enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
16°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C

SON DAKİKA HABERİ: Narin soruşturmasında yenge Hediye Güran için ek gözaltı süresi

SON DAKİKA HABERİ: Narin soruşturmasında yenge Hediye Güran için ek gözaltı süresi
15.09.2024 12:14
A+
A-

Haber Başlığı: 12 Eylül referandumu, Türkiye’nin kaderinde önemli bir dönüm noktası oldu.

Giriş:

12 Eylül 1980’de yapılan referandum, Türkiye’nin tarihinde dönüm noktası niteliğinde bir olaydı. Ülkenin siyasi, ekonomik ve toplumsal yapısını derinden etkileyen sonuçlar doğurdu.

Referandum Öncesi Siyasi Ortam:

Referanduma giden aylarda Türkiye, siyasi belirsizliğin ve şiddetin pençesindeydi. Askeri yönetim, siyasi partileri kapatmış ve önemli siyasi isimlere siyasi yasaklar getirmişti. Ülke, sağ ve sol gruplar arasındaki şiddetli çatışmalara sahne oluyordu.

Referandumun Amacı ve Soruları:

Referandum, askeri yönetimin ülkeyi yönetim biçimini belirlemek için düzenlenmişti. Vatandaşlara, askeri yönetimin ileri sürdüğü yeni anayasaya evet ya da hayır oyu vermeleri soruldu.

Seçim Sonuçları:

Referandumda halkın yüzde 91,3’ü yeni anayasayı onayladı. Bu sonuç, askeri yönetimin ülkeyi otoriter bir şekilde yönetmesini sağladı.

Referandumun Kalıcı Etkileri:

12 Eylül referandumu, Türkiye’nin siyasi tarihinde kalıcı etkilere sahip oldu. Anayasa değişiklikleri, askeriye ve sivil otorite arasındaki güç dengesini askeriyenin lehine değiştirdi. Ayrıca, darbelere ve askeri müdahalelere zemin hazırlayan bir hukuki yapı yarattı.

Sonuç:

12 Eylül 1980 referandumu, Türkiye’nin tarihinde kritik bir andı. Ülkenin siyasi, ekonomik ve toplumsal yapısını şekillendirmede önemli bir rol oynadı ve etkileri bugün hala hissedilebiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.