enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Dünya Lenfoma Farkındalık Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu

Dünya Lenfoma Farkındalık Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu
REKLAM ALANI
14.09.2024 12:47
4
A+
A-

Lenfoma: Bağışıklık Sistemini Zayıflatan Bir Kanser Türü

Lenfoma, bağışıklık hücrelerinin (lenfositler) kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir kanser türüdür. Lenfositler, vücudu virüs ve bakterilere karşı koruyan önemli hücrelerdir. Ancak bu hücreler kanserleştiğinde, bağışıklık sistemi zayıflar ve ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.

Lenfomanın Belirtileri

Lenfoma, iki ana türde görülür: Hodgkin lenfoma ve Non-Hodgkin lenfoma. Bu türlerin hem tedavi yöntemleri hem de seyirleri farklılık gösterir. En yaygın belirti, genellikle boyun, koltuk altı veya kasıkta görülen ağrısız ve hareketsiz lenf düğümü büyümeleridir. Diğer belirtiler şunları içerir:

YAZI ARASI REKLAM ALANI
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Uzun süreli ateş
  • Gece terlemeleri
  • Halsizlik
  • Öksürük
  • Nefes darlığı

Risk Faktörleri ve Teşhis

Lenfoma gelişimi için risk faktörleri arasında ileri yaş, erkek cinsiyet, zayıf bağışıklık sistemi, Epstein-Barr virüsü gibi enfeksiyonlar, ailede lenfoma öyküsü, kimyasallara maruz kalma, radyasyon ve obezite yer alır.

Teşhis, fizik muayene, kan testleri, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi ile yapılır. Biyopsi, lenf düğümünden alınan örneğin mikroskop altında incelenmesini içerir.

Tedavi Yöntemleri

Dünya çapında birçok kişi lenfoma ile yaşamaktadır. Tedavi yöntemi, lenfomanın türüne ve evresine bağlıdır. Yaygın tedaviler arasında kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler bulunur. Tedavi planı, hastanın durumuna ve hastalığın yaygınlığına göre belirlenir. Erken evrelerde teşhis edilen lenfoma genellikle tedaviye iyi yanıt verir. Hodgkin lenfoma vakalarının çoğu modern tedavilerle tamamen iyileşebilirken, Non-Hodgkin lenfomaların başarı oranları değişkenlik gösterir.

Erken Tanı Çok Önemlidir

15 Eylül, Dünya Lenfoma Farkındalık Günü’dür. Bu gün, hastalık hakkında farkındalık yaratmak ve erken teşhise vurgu yapmak için önemli bir fırsattır. Erken teşhis, tedavi başarısını önemli ölçüde artırır ve hastaların hayatlarını kurtarabilir. “Erken tanı ve tedavi hayat kurtarır” ilkesiyle, lenfoma konusunda farkındalığı artırmak ve erken teşhisin önemini vurgulamak çok önemlidir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.