enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

‘Yüzücü kulağı’ enfeksiyonu

‘Yüzücü kulağı’ enfeksiyonu
REKLAM ALANI
12.09.2024 10:20
4
A+
A-

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları

Dış kulak yolu enfeksiyonları her dönemde yaşanabilir, ancak genellikle havuz veya deniz kullanımının artmasıyla yaz aylarında daha sık görülür. Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde enfeksiyonun kulak kemiğine, yumuşak dokulara ve boyuna yayılabileceğini vurguluyor.

Bakteri Nedeni

Op. Dr. Kılıçoğlu, bu enfeksiyonun her yaşta ortaya çıkabileceğini belirterek, “Dış kulak yolu iltihabı, kulak kanalında genellikle bakterilerin neden olduğu akut bir enfeksiyondur. Dış kulak yolundaki cildin ödemlenmesine ve hastanın kulağında kaşıntı, ağrı ve dolgunluk hissetmesine neden olabilir” diyor. Sıklıkla “Pseudomonas aeruginosa” bakterisi dış kulak yolu enfeksiyonuna yol açar.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Her Mevsim Görülebilir

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının sadece yaz aylarında görüldüğü yönündeki yanlış bilgiye dikkat çeken Op. Dr. Kılıçoğlu, “Hasta, deniz veya havuza girdiğinde bakteriyel veya mantar etkenlerle karşılaşabilir ve şikayetler ortaya çıkar. Su sporları ve yüzme, dış kulak yolunun nemli kalmasına neden olarak enfeksiyon gelişimine zemin hazırlar. Bu nedenle yoğunluk yaz döneminde olsa da enfeksiyon her mevsim yaşanabilir” diyor.

Kulak Çubuğu Riskini Artırır

Halk arasında “yüzücü kulağı” olarak bilinse de dış kulak kanalındaki salgı bezlerinin koruyucu yağ tabakasının ortadan kalkmasının önemli bir neden olduğunu belirten Op. Dr. Kılıçoğlu, “Yüksek nemli ve sıcak ortamlarda dış kulak yolu cildi ve kulak salgısının koruyucu bariyeri ortadan kalktığında risk artar. Kaşıntıyla başlayan süreçte kulak içine sokulan kulak çubuğu veya tırnak ile kaşıma, ciltte zedelenme oluşturur ve bakterilerin üremesi için uygun bir ortam sağlar” diyor.

İşitme Kaybına Bile Neden Olabilir

Op. Dr. Kılıçoğlu, dış kulak yolu enfeksiyonlarının önemini şu şekilde açıklıyor: “Enfeksiyon ilerlerse şiddetli kulak ağrısına neden olabilir. Bu ağrı, çiğneme veya baş hareketleriyle artabilir. Şişlik veya tıkanma gibi durumlar geçici işitme kaybına veya daha ciddi kulak sorunlarına yol açabilir. Sorunun bir diğer yanı da tekrar edebilmesidir. Enfeksiyon risk faktörleri devam ediyorsa tekrarlama riski vardır.”

Bağışıklık Önemli

Op. Dr. Kılıçoğlu, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğunu belirterek, “Şeker hastalığı, kemoterapi veya radyoterapi alanlar, HIV pozitif hastalarda inatçı bir dış kulak yolu enfeksiyon öyküsü varsa mutlaka bir KBB uzmanına muayene olunmalıdır” diyor.

Önlemler

Enfeksiyondan korunmak için Op. Dr. Kılıçoğlu şu önlemleri öneriyor:

  • Yüzme sırasında kulağa su kaçmasını önlemek için vazelinli pamuk kullanın.
  • Havuz veya deniz suyunun temiz olduğundan emin olun.
  • Kulağınızı ıslandıktan sonra yumuşak pamuk veya havluyla hafifçe kurulayın.
  • Kulağınızı kaşımayın veya başka yabancı cisimler sokmayın.

Tedavide 4 Temel Prensip

Dış kulak yolu enfeksiyonunda tedavinin 4 temel prensibi vardır:

  • Sık ve titiz temizleme
  • Uygun antibiyotik kullanımı
  • Enflamasyon ve ağrının giderilmesi
  • Gelecekteki enfeksiyonları önlemek için tavsiyeler

Her hastanın enfeksiyon aşaması farklı olduğu için tedavi buna göre şekillenir. Mutlaka bir KBB hekimine muayene olup tedaviye başlanmalıdır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.