Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları
Dış kulak yolu enfeksiyonları her dönemde yaşanabilir, ancak genellikle havuz veya deniz kullanımının artmasıyla yaz aylarında daha sık görülür. Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde enfeksiyonun kulak kemiğine, yumuşak dokulara ve boyuna yayılabileceğini vurguluyor.
Bakteri Nedeni
Op. Dr. Kılıçoğlu, bu enfeksiyonun her yaşta ortaya çıkabileceğini belirterek, “Dış kulak yolu iltihabı, kulak kanalında genellikle bakterilerin neden olduğu akut bir enfeksiyondur. Dış kulak yolundaki cildin ödemlenmesine ve hastanın kulağında kaşıntı, ağrı ve dolgunluk hissetmesine neden olabilir” diyor. Sıklıkla “Pseudomonas aeruginosa” bakterisi dış kulak yolu enfeksiyonuna yol açar.
Her Mevsim Görülebilir
Dış kulak yolu enfeksiyonlarının sadece yaz aylarında görüldüğü yönündeki yanlış bilgiye dikkat çeken Op. Dr. Kılıçoğlu, “Hasta, deniz veya havuza girdiğinde bakteriyel veya mantar etkenlerle karşılaşabilir ve şikayetler ortaya çıkar. Su sporları ve yüzme, dış kulak yolunun nemli kalmasına neden olarak enfeksiyon gelişimine zemin hazırlar. Bu nedenle yoğunluk yaz döneminde olsa da enfeksiyon her mevsim yaşanabilir” diyor.
Kulak Çubuğu Riskini Artırır
Halk arasında “yüzücü kulağı” olarak bilinse de dış kulak kanalındaki salgı bezlerinin koruyucu yağ tabakasının ortadan kalkmasının önemli bir neden olduğunu belirten Op. Dr. Kılıçoğlu, “Yüksek nemli ve sıcak ortamlarda dış kulak yolu cildi ve kulak salgısının koruyucu bariyeri ortadan kalktığında risk artar. Kaşıntıyla başlayan süreçte kulak içine sokulan kulak çubuğu veya tırnak ile kaşıma, ciltte zedelenme oluşturur ve bakterilerin üremesi için uygun bir ortam sağlar” diyor.
İşitme Kaybına Bile Neden Olabilir
Op. Dr. Kılıçoğlu, dış kulak yolu enfeksiyonlarının önemini şu şekilde açıklıyor: “Enfeksiyon ilerlerse şiddetli kulak ağrısına neden olabilir. Bu ağrı, çiğneme veya baş hareketleriyle artabilir. Şişlik veya tıkanma gibi durumlar geçici işitme kaybına veya daha ciddi kulak sorunlarına yol açabilir. Sorunun bir diğer yanı da tekrar edebilmesidir. Enfeksiyon risk faktörleri devam ediyorsa tekrarlama riski vardır.”
Bağışıklık Önemli
Op. Dr. Kılıçoğlu, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğunu belirterek, “Şeker hastalığı, kemoterapi veya radyoterapi alanlar, HIV pozitif hastalarda inatçı bir dış kulak yolu enfeksiyon öyküsü varsa mutlaka bir KBB uzmanına muayene olunmalıdır” diyor.
Önlemler
Enfeksiyondan korunmak için Op. Dr. Kılıçoğlu şu önlemleri öneriyor:
Tedavide 4 Temel Prensip
Dış kulak yolu enfeksiyonunda tedavinin 4 temel prensibi vardır:
Her hastanın enfeksiyon aşaması farklı olduğu için tedavi buna göre şekillenir. Mutlaka bir KBB hekimine muayene olup tedaviye başlanmalıdır.