enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Çarpıcı araştırma: Kürtaj kısıtlanınca doğum kontrolüne erişim de azaldı

Çarpıcı araştırma: Kürtaj kısıtlanınca doğum kontrolüne erişim de azaldı
REKLAM ALANI
29.06.2024 16:18
2
A+
A-

Neredeyse Tamamen Kürtaj Yasağı Uygulayan Eyaletlerde Acil Doğum Kontrolü İçin Reçete Oranları Düşüyor

Neredeyse tamamen kürtaj yasağı uygulayan bir düzine eyalette, doğum kontrol hapı ve acil doğum kontrolü reçete oranları, 2023’ün ikinci yarısında ABD Yüksek Mahkemesi’nin Dobbs v. Jackson kararıyla federal kürtaj hakkını iptal etmesinden önceki döneme göre önemli ölçüde düştü.

JAMA Network Open tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, bazı aile planlaması kliniklerinin kapatılması ve Dobbs kararının ardından hangi seçeneklerin yasal kaldığı konusunda kamuoyunda oluşan kafa karışıklığının reçete oranlarındaki düşüşe katkıda bulunan önemli faktörler olduğunu ortaya koydu.

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji üyesi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Michael Belmonte, bu sorunların hepsinin üreme sağlığı hizmetlerini kapsadığını kabul etmenin kritik olduğunu vurguladı.

“Kürtaj bakımıyla ilgili herhangi bir değişikliğin kaçınılmaz olarak düşük bakımı, doğum kontrolü, acil doğum kontrolü ve genel sağlık hizmetlerine erişimi de etkileyeceğini” belirtti.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Araştırmacılar, çalışmaları için Dobbs kararının sızdırılmasından önceki dönem olan Mart-Kasım 2021 ve karardan sonraki Temmuz 2022-Ekim 2023 arasındaki aylık doğum kontrolü reçete eğilimlerini inceledi. En kısıtlayıcı politikaları uygulayan 12 eyaletlik bir grupla, kürtaj politikalarında nispeten tutarlılık gösteren 14 eyaletlik bir grubu karşılaştırdılar.

ABD’de doğum kontrol hapı kullanımı genel olarak azalma eğiliminde ve diğer çalışmalar, uzun etkili bir doğum kontrol yöntemi olan rahim içi araç (RİA) kullanımının onlarca yıldır arttığını gösteriyor. Ancak JAMA Network Open’da yayınlanan yeni araştırmaya göre reçete doldurma oranı, önceki yıllara göre yaklaşık %4 daha fazla düşmüş durumda. Bu düşüş, Dobbs sonrasında en kısıtlayıcı yasaların yürürlükte olduğu eyaletlerde beklenen bir durumdu.

Araştırmaya dahil edilen iki eyalet grubu da – kürtajı yasaklayanlar ve kürtaj politikaları tutarlı kalanlar – Dobbs’tan önce benzer reçete doldurma oranlarına sahipti ve her ikisi de karardan sonra başlangıçta bir artış yaşadı. Ancak 2023’ün ikinci yarısında, kürtajı yasaklayan eyaletlerde acil aile planlaması reçete oranı, Dobbs kararından önceki seviyenin yarısından daha azına düştü ve üreme çağındaki her 100.000 kadın için her ay yaklaşık 20 reçeteden sekize geriledi. Kürtaj politikalarının tutarlı kaldığı eyaletlerde ise bu oran aynı dönemde 20’den 21 reçeteye yükseldi.

Çalışmanın yazarları, bulgularının özellikle kürtajın en katı şekilde kısıtlandığı eyaletlerde acil doğum kontrol yöntemlerine erişimi korumak ve iyileştirmek için çaba sarf edilmesi gerektiğini gösterdiğini vurguladılar.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.