enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Kamala Harris’ten ‘marketlere savaş!’ Fahiş fiyatlarla mücadele planını böyle açıkladı!

Kamala Harris’ten ‘marketlere savaş!’ Fahiş fiyatlarla mücadele planını böyle açıkladı!
REKLAM ALANI
01.09.2024 14:35
4
A+
A-

Kamala Harris’in Marketlere Savaş İlanı: Fahiş Fiyatlarla Mücadele Planı

ABD’de Demokrat Parti’den başkan adayı Kamala Harris, seçim vaatlerinin en önemlilerinden birini fahiş fiyatlarla mücadele olarak açıkladı. Hayat pahalılığının sorumlusu olarak zincir marketleri gösteren Harris, fiyatları düşürmeyenleri cezalandıracağını vurguladı.

Harris, başkan yardımcılığını devraldığından bu yana oylarında önemli bir artış gördü ve Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’la arasındaki farkı hızla kapattı. Kafa kafaya devam eden yarışta, Harris, Amerikalıların en büyük sorunlarından biri olan market masraflarına odaklanıyor.

ABD’de yıllık enflasyon ağustos ayında yüzde 2,9’a gerilemesine rağmen, Harris’in göreve geldiği dönemde Amerikalı ailelerin market masrafları Trump dönemine göre büyük bir tırmanış gösterdi. Son dört yılda yumurta fiyatları yüzde 50, süt fiyatları yüzde 35 ve tereyağı fiyatları yüzde 30’un üzerinde arttı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Birkaç hafta önce yapılan bir anket, seçmenlerin en önemli gündem maddesinin ekonomi ve hayat pahalılığı olduğunu ortaya koydu. Harris için ikinci kötü haber ise halkın ekonomik sorunların çözümünde Trump’a daha çok güvenmesi.

Harris, ekonomi politikasını tanıttığı açıklamasında gıda enflasyonunun hâlâ çok yüksek olduğunu kabul ederken, suçu zincir marketlere yükledi. Pandemi sırasında bozulan tedarik zinciri ve artan üretim maliyetleriyle birlikte market masraflarının yükseldiğini belirten Harris, bu nedenlerin geride kalmasına rağmen fiyatların hâlâ düşürülmediğinden şikâyetçi.

Harris, “Bazı büyük süpermarket zincirleri üretim maliyetlerinin azaldığını görse de fiyatları yüksek tutmaya devam ediyor” diyerek fahiş fiyatlara karşı mücadele başlatacağını duyurdu.

Harris, fiyatları düşürmeyen marketleri yasayla cezalandıracağını vaat etti, ancak bunu nasıl gerçekleştireceğini açıklamadı. Adaylığını devralmasından 39 gün sonra ilk röportajını veren Harris, doğrudan ekonomi konusuna değinen ilk soruya, fahiş fiyatla mücadele edeceğini bir kez daha vurgulayarak cevap verdi, ancak planını yine detaylandırmadı.

Fahiş fiyatla mücadele ve zincir marketleri hizaya getirme planını daha önce Başkan Biden da gündeme getirmişti, ancak bu vizyon hayata geçirilemedi.

Trump ise Harris’in planına “Sovyet tarzı fiyat kontrolü” tanımını kullanarak farklı bir yaklaşım gösterdi. Cumhuriyetçi aday, haftalardır Harris’i komünist olmakla suçluyor.

Demokrat aday, planını nasıl uygulayacağına dair detay vermemeye devam ederken, 35’ten fazla eyalette fahiş fiyatla mücadele etmek için yasalar mevcut. Bu yasaların çoğu, acil durum veya doğal afet gibi belirli sebeplere dayanıyor ve satıcıların bazı temel ürünlerin fiyatlarını belirli bir eşiğin üstüne çıkarmasını yasaklıyor. Ancak Harris’in önerdiği planla eyaletlerdeki yasalar benzerlik göstermiyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.