enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,5033
EURO
36,5864
ALTIN
3.062,22
BIST
9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
7°C
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
9°C
Cuma Az Bulutlu
8°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C

Tarım ve Orman Bakanlığı: Mazot ve gübre desteği kalkmadı

Tarım ve Orman Bakanlığı: Mazot ve gübre desteği kalkmadı
29.08.2024 14:58
A+
A-

Bitkisel Üretim Destekleri Hakkında Açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı, yakın zamanda Resmi Gazete’de yayımlanan “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” hakkında bazı yanlış bilgilerin yayıldığını belirtti.

Mazot ve Gübre Desteği Kalkmadı

Basında yer alan bazı iddialarda, mazot ve gübre desteğinin kalktığı öne sürülmüş durumda. Ancak Bakanlık bu iddianın asılsız olduğunu vurguluyor. Yeni düzenlemeyle bu desteklerin tanımlaması “Temel Destek” olarak değiştirilmiştir. Temel Destek, mazot ve gübre maliyetleri dikkate alınarak belirlenecek.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticiler, temel destekle birlikte mazot maliyetlerinin %50’si ve gübre maliyetlerinin %25’ini karşılayacaklar. Ayrıca üretim planlaması kapsamındaki ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda, üreticiler kullandıkları mazotun %50’sini ve gübreninin %25’ini planlı üretim desteği olarak alacaklar. Böylece mazot maliyetlerinin tamamı, gübre maliyetlerinin ise %50’si desteklenecek.

Su kısıtının olduğu Bölgelerde ise üretim planlaması kapsamında; az su tüketen belirli ürünler yetiştiren çiftçilere gübre maliyetlerinin kalan yarısı “yer altı su kısıtı desteği” olarak verilecek. Bu bölgelerdeki üreticilerin, mazot ve gübre desteğinin %100’ü karşılanacak.

Nakdi Destekler

Bu destekler, üreticilerin uzun süredir talep ettiği gibi ayni olarak değil nakdi olarak ödenecek.

Fark Ödemesi Desteği Devam Ediyor

Bazı yayın organlarında prim desteğinin kalktığı iddiası ortaya atılmış olsa da bu da doğru değil. Kararın ilgili maddesinde, öncelikle arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünlerin maliyetleri ve iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak, çiftçilerin üretimde sürdürülebilirliğini ve gelir kayıplarını telafi etmek amacıyla fark ödemesi desteği verileceği belirtiliyor.

Üretim dönemi sonunda, üreticiler lehine olmayan bir durum oluşması halinde, ihtiyaç olan üründe fark ödemesi desteği verilebilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.