Fas Bayrağının Anlamı
Fas bayrağı, kırmızı zemin üzerine işlenmiş yeşil renkli beş köşeli bir yıldızdan oluşur. Kırmızı renk, gücü, kararlılığı ve direnci temsil eder. Merkezdeki yıldız ise İslam’ın beş temel şartını (iman, namaz, zekat, oruç ve hac) simgeler.
Fas Bayrağının Gelişimi
Fas bayrağının kökenleri 1062 yılına kadar uzanmaktadır ve o zamanki Almoravid Berberileri tarafından kullanılıyordu. Başlangıçta bayrak beyaz bir zemine sahipti ve üzerine “Tanrı’dan başka Tanrı yoktur ve Muhammed onun peygamberidir” yazısı işlenmişti.
1121’den 1269’a kadar Muvahhidler döneminde bayrak, kırmızı bir zemin ve üzerine yerleştirilmiş siyah ve beyaz bir satranç tahtasından oluşuyordu. Satranç tahtası, İslam’ın zaferini temsil ediyordu.
1895’te bayrak, yalnızca kırmızı bir zemin ve yeşil beş köşeli yıldızdan oluşan bugünkü haline dönüştürüldü. Bu değişiklik, ülkenin bağımsızlığını vurgulamak için yapıldı.
Yeşil Yıldızın Simgeseliği
Yeşil yıldız, Fas’ta “Hatam Süleyman” (Süleyman’ın Mührü) olarak bilinir ve cesaret, sağlık ve refahı temsil eder. Aynı zamanda İslam’ın beş temel şartını da temsil eder. Fas, bayrağında İslam’ın şartlarını anımsatan tek ülkedir.