enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Çiçek aşısı maymun çiçeğine (Mpox) karşı korur mu?

Çiçek aşısı maymun çiçeğine (Mpox) karşı korur mu?
REKLAM ALANI
22.08.2024 15:57
4
A+
A-

Maymun Çiçeği: Tehlike Çanları Çalıyor

Son dönemde maymun çiçeği vakalarının artmasıyla sağlık yetkilileri ve halk arasında bir endişe ortamı oluştu. Afrika’da bulunan belirli bölgelerde sıklıkla görülen bu virüs, zaman zaman başka ülkelere de yayılabiliyor.

Maymun Çiçeği Neymiş?

Maymun çiçeği, hayvanlardan insanlara bulaşan bir zoonotik hastalıktır. Genellikle hayvanların ısırılması, sıyrıklarından bulaşan kan veya vücut sıvılarıyla geçer. İnsandan insana bulaşma olasılığı da vardır.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Belirtileri Nelerdir?

Maymun çiçeği, çiçek hastalığına benzer belirtiler gösterir. Bu hastalık, ateş, şişkin lenf düğümleri, baş ağrısı, kas ağrıları ve deri döküntüleri ile kendini belli eder. Ancak, çiçek hastalığı kadar bulaşıcı veya ölümcül değildir.

Korunma Yolları

Hastalıktan korunmak için hijyen önlemlerine dikkat edilmesi önemlidir. Ellerin sık sık yıkanması, hasta kişilerle temastan kaçınılması ve hijyenik alışkanlıkların benimsenmesi virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

Tedavisi Var mı?

Maymun çiçeğine özel bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak antiviral ilaçlarla destek tedavi uygulanabilir. Vakaların büyük çoğunluğu hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir.

Çiçek Aşısının Etkisi

Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı belirli bir koruma sağlayabilir. Çiçek hastalığına neden olan virüsle bağlantılı olduğu için çiçek aşısının maymun çiçeğine karşı da çapraz koruma sağladığı düşünülmektedir. Ancak çiçek aşısı rutin olarak uygulanmadığı için toplumun büyük bir kısmı bu korumadan mahrum olabilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.