enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5452
EURO
36,0083
ALTIN
3.007,40
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Gri liste nedir? Türkiye neden gri listeye girdi?

Gri liste nedir? Türkiye neden gri listeye girdi?
28.06.2024 13:12
A+
A-

Türkiye Gri Listeden Çıkarıldı

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanını engellemede yeterli çaba göstermediği gerekçesiyle “gri liste”ye almıştı. Üç yılın ardından FATF, Türkiye’nin “gri liste”den çıkarıldığını duyurdu.

FATF ve Gri Liste Nedir?

FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik olarak ülkelerin durumunu değerlendiren uluslararası bir kuruluştur. Gri liste, kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ülkeleri içerir. Gri listeye giren ülkeler, FATF’nin belirlediği hedefleri karşılamak için adımlar atarak listeden çıkabilirler.

Türkiye’nin Gri Listeden Çıkması

FATF’nin Singapur’da düzenlenen genel kurul toplantısında Türkiye’nin “gri liste”den çıkarıldığı duyuruldu. FATF açıklamasında, “Türkiye, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusundaki eksikliklerini gidermede önemli ilerleme kaydetti” denildi.

FATF’nin Önemi

FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede küresel bir rol oynar. Kuruluş, ülkelerin bu suçlarla mücadele için gerekli yasal ve düzenleyici çerçeveleri oluşturmasına ve uyumasına yardımcı olur. FATF’nin tavsiyeleri, uluslararası standartları belirler ve ülkeleri kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede en iyi uygulamaları benimsemeye teşvik eder.

Türkiye’nin FATF Üyeliği

Türkiye, FATF’ye 1991 yılında üye olmuştur. Türkiye, FATF’nin tavsiyelerini uygulamaya yönelik çabalarını sürdürmektedir. Ülkenin gri listeden çıkarılması, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede ilerleme kaydettiğinin bir göstergesidir.

Sonuç

Türkiye’nin gri listeden çıkarılması, ülkenin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede önemli adımlar attığının kanıtıdır. Bu gelişme, Türkiye’nin finansal itibarını ve uluslararası pazardaki konumunu güçlendirecektir. Türkiye, FATF ile işbirliğini sürdürerek kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede uluslararası standartları benimsemeye ve uygulamayı sürdürecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.