enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Tatlı tatlı hasta ediyor

Tatlı tatlı hasta ediyor
REKLAM ALANI
17.08.2024 07:27
5
A+
A-

Aşırı Şekerli İçeceklerin Tehlikeleri ve Sağlıklı Alternatifler

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, aşırı şekerli içeceklerin yol açtığı sağlık sorunları konusunda uyarıyor. Bu içecekler, diyabet, obezite, böbrek hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ve diş sorunlarına davetiye çıkarıyor.

Erk, Türkiye’nin obezitede dünya çapında üçüncü sırada olduğunu vurgulayarak, şekerli içeceklerin bu soruna katkıda bulunduğunu belirtiyor. Bu içeceklerdeki yüksek şeker içeriği vücuda zarar veriyor ve sonunda diyabet ve obeziteye yol açıyor.

Sağlıklı bir yaşam için su tüketiminin arttırılması gerektiğini vurgulayan Erk, “Suyun yerini hiçbir şey tutmaz” diyor. Suyun alternatifleri olarak ayran ve süt öneriliyor. Saf su tüketilemiyorsa, tarçın, zencefil veya salatalık gibi tatlandırıcılar eklenebilir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrin ve Metabolizma Uzmanı Dr. Hümeyra Rekalı Şahin, bir kutu şekerli içeceğin yaklaşık 10 çay kaşığı şekere eşit olduğunu belirtiyor. Bu miktardaki şeker, günlük alımın yüzde 10’unu aşıyor ve kilo alımı, obezite ve diğer sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Uzman Dr. Şahin, şekerli içeceklerin beyinde dopamin salınımını artırarak geçici bir mutluluk hissi yarattığını ve çocuklarda ve gençlerde bağımlılığa neden olabileceğini söylüyor.

Ev Yapımı Sağlıklı İçecek Tarifleri

Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, evde kolayca hazırlanabilecek sağlıklı ve ferahletici içecekler için tarifler veriyor:

Limonata

  • 5 limon (kabuğu ve suyu)
  • 2-3 dal nane
  • 7 yemek kaşığı bal
  • 1 litre su

Yapılışı: Limon kabuğu ve balı karıştırın. Nane, limon suyu ve suyu ekleyin. Soğutarak için.

Reyhan Şerbeti

  • 1 demet reyhan
  • 1 çubuk tarçın
  • 2-3 karanfil
  • 10 yemek kaşığı bal veya pekmez
  • 1/2 limon suyu
  • 6 bardak su

Yapılışı: Reyhan, tarçın ve karanfilin üzerine kaynar su dökün. 1-2 saat demlendirin. Süzün ve soğuduktan sonra bal veya pekmez ile tatlandırın.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.