enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Biden ve Trump canlı yayında kozlarını paylaştı: Biden’ın gafları Demokratları çıldırttı

Demokrat Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, CNN’in ev sahipliğinde düzenlenen ilk televizyon tartışmasında karşı karşıya geldiler.
Biden ve Trump canlı yayında kozlarını paylaştı: Biden’ın gafları Demokratları çıldırttı
REKLAM ALANI
28.06.2024 07:25 | Son Güncellenme: 28.06.2024 07:57
440
A+
A-

Demokrat Joe Biden ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, CNN’in ev sahipliğinde düzenlenen ilk televizyon tartışmasında karşı karşıya geldiler.

İki aday, ekonomiden dış politikaya kadar çeşitli konularda seçmene mesajlar verdi. CNN’in Atlanta’daki merkez stüdyosunda gerçekleşen bu seçim tartışması, tarihte ilk kez izleyicisiz yapıldı.

İlk soru: Ekonomi ve fiyatlar

Biden ve Trump arasındaki seçim tartışması ekonomi konusuyla başladı. Mevcut başkan, selefini kaos içinde bir ülke bırakmakla suçlarken, eski başkan ise ülkenin kendi döneminde hiç olmadığı kadar iyi durumda olduğunu savundu. Trump, Biden’ın gurur duyduğu ekonomik büyümenin yalnızca onarıcı nitelikte olduğunu ve enflasyonun “ülkeyi öldürdüğünü” iddia etti.

Hakaretler

Rakibine ilk hakareti Biden yöneltti. Demokrat aday, Trump’ı “talihsiz gevşek” olarak nitelendirdi.
Trump, Biden’ın yeniden seçilmesi halinde “ABD’den geriye hiçbir şey kalmayacağı” endişesini dile getirdi. Cumhuriyetçi aday, Biden’ı “Amerikan tarihinin en kötü başkanı” olarak nitelendirerek, ülkenin şu anda “cehennem” içinde olduğunu savundu. Eski başkan Trump, fiziksel sağlığının mükemmel olduğunu belirterek, mevcut başkan Joe Biden’a zihinsel yetenek testine girmeyi önerdi.

Dünya savaşı olasılığı

Trump, Biden’ın uyguladığı politikalar yüzünden dünyanın savaşa çok yakın olduğunu belirtti. Demokrat aday ise dünya savaşının yalnızca “Rusya, Kiev’i alırsa” çıkacağını iddia etti. Cumhuriyetçi aday Trump, Ukrayna’nın Rusya’yla olan çatışmayı kaybetmek üzere olduğunu savundu. Eski başkan, Ukrayna’daki çatışmayı Beyaz Saray’a dönmeden önce çözüme kavuşturma sözü verdi. Biden, televizyon tartışması sırasında bir kez daha Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e hakaret etti. Putin için “savaş suçlusu” diyen ABD Başkanı, “Ukrayna’yı aldığında Polonya’ya ne olacağını düşünüyorsunuz? Belarus’a ne olacak? Diğer NATO ülkelerine ne olacak?” yorumunda bulundu. Her iki aday tartışma boyunca yedişer kez Putin’in adını zikretti. Ayrıca Trump konuşmasında 16 kez ‘Rusya’ derken, Biden bir kez bile Rusya’nın adını anmadı.

İsrail’e destek ve Çin’le ilişkiler

Eski ABD Başkanı, halefinin İsrail’e destek konusunda “çok kötü ve zayıf bir Filistinli” gibi davrandığını dile getirdi. Trump’a göre, mevcut başkanın İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’la mücadelesini “sonuna kadar” desteklemesi gerekiyor. Ayrıca Trump, rakibini Çin’den para almakla suçladı ve “O bir Mançuryalı aday. Çin’den para alıyor” şeklinde konuştu.

En hararetli tartşıma konuları: İklim değişikliği ve golf

Canlı yayında en hararetli tartışma iklim değişikliği üzerine oldu. Biden, iklim değişikliğini insanlık için tek varoluşsal tehdit olarak nitelendirerek, rakibini kaba bir şekilde bu konuda hiçbir şey yapmamakla suçladı. Kimin daha iyi golf oynadığı tartışması da aynı derecede hararetli geçti.

Tartışmanın sonu

Biden, tartışmanın sonunda, sadece sunucuların ve kameramanların bulunduğu salona hitaben, “Buradaki tüm seyircilere soruyorum” dedi. ABD liderinin yaptığı konuşmanın son bölümü ise kafa karıştırıcı ve duraklamalarla doluydu.

CNN anketi: İzleyicilerin üçte ikisine göre zafer Trump’ın

CNN’in ev sahipliği yaptığı Biden-Trump tartışmasıyla ilgili kanalın verdiği bilgiye göre, programı canlı yayında izleyen ABD vatandaşlarının yüzde 67’si tartışmayı Trump’ın kazandığını belirtti. Kısa mesaj yoluyla gerçekleştirilen ankette, Biden-Trump tartışmasının ilk turunu izlediğini söyleyen 565 kayıtlı seçmenle görüşüldü. Anketin hata payının yüzde 6.3 puan olduğu tahmin ediliyor.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.