enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Maymun Çiçeği aşısı var mı, hangi ülkelerde görüldü? Maymun Çiçeği virüsü öldürüyor mu? Maymun Çiçeği bulaşma yolları, tedavisi nasıl? ACİL DURUM İLAN EDİLDİ!

Maymun Çiçeği aşısı var mı, hangi ülkelerde görüldü? Maymun Çiçeği virüsü öldürüyor mu? Maymun Çiçeği bulaşma yolları, tedavisi nasıl? ACİL DURUM İLAN EDİLDİ!
REKLAM ALANI
15.08.2024 22:28
5
A+
A-

Maymun Çiçeği Virüsü

Maymun çiçeği virüsü, Poxviridae ailesinden bir virüstür. Bu virüs, çiçek hastalığına yol açan Variola virüsü ve sığır çiçeğine yol açan Cowpox virüsü ile aynı ailede yer almaktadır. Maymun çiçeği virüsü, 1958 yılında araştırma maymunlarında çiçek hastalığı benzeri belirtilerle ortaya çıkmıştır. Bu nedenle virüse “maymun çiçeği” adı verilmiştir.

Yayılımı

Maymun çiçeği virüsü, Burundi, Kenya, Ruanda, Uganda, Kongo Demokratik Türk Cumhuriyeti gibi Orta ve Batı Afrika ülkelerinde yaygın olarak görülmektedir. Son dönemde beklenmedik ülkelerde ve insanlarda da vakalara rastlanmıştır.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Belirtileri

Maymun çiçeği virüsü bulaştıktan 5-21 gün sonra belirtiler göstermeye başlar. En yaygın belirtiler şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Baş, sırt ve kas ağrıları
  • Lenf bezlerinde şişlikler
  • Yorgunluk
  • Üşüme ve titreme
  • Su çiçeğine benzer cilt döküntüleri

Tedavisi

Maymun çiçeği virüsünün halen özel bir tedavisi yoktur. Ancak çiçek aşısının %85 oranında koruma sağladığına dair gözlemsel çalışmalar bulunmaktadır.

Aşısı

Maymun çiçeği virüsüne karşı ABD Gıda ve İlaç Ajansı (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansından (EMA) tarafından onaylanmış bir aşı vardır. Ancak bu aşı henüz yaygın olarak kullanılamamaktadır.

Korunma Yolları

Maymun çiçeği virüsünden korunmanın en iyi yolu hijyen kurallarına uymaktır. Ellerinizi düzenli olarak yıkayın, vahşi hayvanlarla temas etmekten kaçının ve ölü hayvanlara yaklaşmayın. Ayrıca, ateş, üşüme veya titreme gibi enfeksiyon belirtileri fark ederseniz bir sağlık kuruluşuna başvurun.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.