enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Boş tahliye taahhüdü düzenlemeyin

Boş tahliye taahhüdü düzenlemeyin
REKLAM ALANI
15.08.2024 07:24
11
A+
A-

Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edin!

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, kira ve yurt sözleşmelerini imzalarken dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uyarıyor.

Boş Tahliye Taahhüdü Yapmayın

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin, yeni kiracıları istedikleri zaman çıkarabilmek için boş veya tarihli tahliye taahhüdü istediğini belirtiyor. Hatta bazı ev sahiplerinin, ileride istediği zaman kapattırabilmek ve kiracıyı caydırabilmek için su, elektrik ve doğal gaz faturalarını kendi üzerlerine yaptığını da görülebiliyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Kiracı, kesinlikle boş tahliye taahhüdü düzenlememeli. Eğer böyle bir taahhüt düzenlenecekse tahliye tarihi net olmalı. Kiracı, kira bedeli ve kullanım kaynaklı vergiler dışında hiçbir verginin ve yan giderlerin kendisine ödenmesini kabul etmemeli.

Depozito En Fazla 3 Aylık Olmalı

Kiracıdan en fazla 3 aylık depozito talep edilebilir. Kira sözleşmesine, aksi bir durum yazılmadığı sürece depozitonun son güncel kira bedeli üzerinden ödeneceği belirtilmelidir.

Ağır Taahhütlerden Kaçının

Konutun satılması halinde yeni malikin kiracıyı tahliye etmesi hakkı bulunuyor. Bu riski ortadan kaldırmak için kira sözleşmesinin tapuya şerh ettirilmesi faydalı olacaktır. Şerh, kiracıyı koruyacaktır.

Kira sözleşmesinde, ev sahibinin kendisinin veya çocuklarının ihtiyacı için talepte bulunmayacağı madde olarak yazılabilir. Kira sözleşmesinde, aidat kavramının içine nelerin dahil olduğunun açıkça belirtilmesi gerekir. Evde sözleşmeye imza atan kişi ve ailesi dışında kalacak kişi varsa bunlar belirtilmeli. Aksi takdirde tahliye davası açılabilir.

Görmediğiniz Eve Kapora Göndermeyin

Emlakçılar Derneği Başkanı İsmail Özcan, öğrencilerin heyecanından istifade etmek isteyen kötü niyetli kişilerin olabileceğini belirtiyor. Öğrenciler, evleri mutlaka taşınmaz ticareti yetki belgesi olan emlakçılar vasıtasıyla kiralamalı. Görmedikleri daire için kapora göndermemeliler.

Kiracılar için Altın Öğütler

  • Kiracı, mutlaka yazılı kira sözleşmesi yapmalı.
  • Kiracı, kira sözleşmesiyle birlikte imza attığı tarihte meskenin DASK poliçesini almalı.
  • Taşınmaza ilişkin elektrik, su ve doğal gaz gibi tüm genel abonelik hizmetleri kiracı üzerinden yapılmalı.
  • Boş tahliye taahhüdü düzenlenmemeli.
  • Kiracı, kira bedeli ve kullanım kaynaklı vergiler dışında hiçbir verginin ve yan giderlerin kendisine ödenmesini kabul etmemeli.
  • Kiracıdan en fazla 3 aylık depozito talep edilebilir.
  • Öğrenci evi gibi paylaşımlı kullanılacak konutlarda tüm kiracıların sözleşmeye imza atması gerekir.
  • Taşınmazın mülkünden kaynaklı yatırım bütçesinin tüm kalemlerinin ev sahibi tarafından ödenmesi kira sözleşmesine konulmalı.
  • Evde sözleşmeye imza atan kişi ve ailesi dışında kalacak kişi varsa bunlar belirtilmeli.
  • Görmediğiniz eve kaparo ödemeyin.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.