enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Mustafa Kemal Atatürk, süt kardeşinin mektubuna böyle cevap vermiş: Hemşirem Hanımefendi…

Mustafa Kemal Atatürk, süt kardeşinin mektubuna böyle cevap vermiş: Hemşirem Hanımefendi…
REKLAM ALANI
14.08.2024 08:50
4
A+
A-

Atatürk’ün Süt Kardeşine Mektuplaşması

Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndaki Atatürk Koleksiyonu’nda bulunan belgelere göre İstanbul’da yaşayan Saime Hanım, 1916’da gönüllü asker olarak Diyarbakır’a giden eşi Yusuf Nejad’la birlikte, Silvan’da Kolordu Komutanı olan Mustafa Kemal Paşa’ya bir mektup gönderdi.

Saime Hanım’ın Mektubu

Saime Hanım, mektubuna “Muhterem kardeşim” diye başlayarak şunları yazdı:

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“Eşim Yusuf Nejad, Telsiz Telgraf Müfrezesi’ne gönüllü olarak katıldı. Şu anda üç çocuğum var. İkisi Alman okuluna gidiyor, büyük kızım Bülend’i doktor olması için Viyana’ya gönderiyoruz. Oğlum ise mühendislik eğitimi için Amerika’ya gidecek. Annem kalp rahatsızlığından muzdarip. Babam ise sağlıklı. Uzun yıllardır görüşemediğimiz için üzgünüz. İnşallah bir gün sizi daha yüksek mevkilerde görmek kalbimizi mutlulukla doldurur. Eşim için şefkatli korumanızı rica ediyorum. Bir fotoğrafınızı ve cevabınızı bekliyorum.”

Atatürk’ün Cevabı

Mustafa Kemal Paşa, “Hemşirem Hanımefendi” diyerek başladığı mektubunda şunları belirtti:

“Eşiniz birliğine katıldı. Sizi Selanik’te gördüğüm günden sonraki durumunuzu mektubunuz hatırlattı. 18 yıl önce, Ramazan ayındaydı sanırım. Siz Girit’ten dönmüştünüz, ben de öğrenci olarak Selanik’teydim. Teravihe gitmek için hazırlanan babanız bizi tanıştırmıştı. Bülend’inizin doktor olmasını arzulamanızı takdir ettim. Tebrik ederim. İsteğiniz doğrultusunda fotoğrafımı göndermeyi isterdim. Ancak yanımda yok ve burada da şu an çektiremiyorum. Ancak Beşiktaş Akaretler’de oturan annemin ve kardeşimin bazı fotoğraflarım olduğunu tahmin ediyorum. Çocuklarınızı ve sizi gözlerinizden öperim.”

Devam Eden İletişim

Mustafa Kemal Paşa’nın Saime Hanım’a 1923’te 100 lira yardım gönderdiği biliniyor. Ancak iletişimlerinin daha sonra da devam edip etmediği konusunda kayıt bulunmuyor.

Mektuptaki Ayrıntılar

Mektupta, Saime Hanım’ın askeri hastanede çalışan Tabip Miralay Osman Bey’in kızı olduğu ve Çengelköy’de ikamet ettiği belirtiliyor. Saime Hanım ve çocuklarının akıbeti ise henüz bilinmiyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.