enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Ankara’daki Etiyopya-Somali görüşmelerinin ikinci turu tamamlandı

Ankara’daki Etiyopya-Somali görüşmelerinin ikinci turu tamamlandı
REKLAM ALANI
13.08.2024 18:10
1
A+
A-

Etiyopya ve Somali Arasındaki Görüşmelerin İkinci Turu Sonuçlandı

Etiyopya ve Somali heyetleri arasındaki görüşmelerin ikinci turu tamamlandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görüşmelerin ilk turuna göre daha kapsamlı ve çok sayıda konuyu daha ele aldıklarını söyledi.

Üçüncü Tur Görüşmeler Eylül’de

Bakan Fidan, “Üçüncü tur için 17 Eylül’de Ankara’da yeniden bir araya geleceğiz” ifadelerini kullandı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Türkiye’nin arabuluculuğunda başlayan Etiyopya-Somali heyetleri görüşmeleri, Dışişleri Bakanlığı’nda başlamıştı.

Diplomatik kaynaklar, tarafların doğrudan bir araya gelmediklerini, bunun yerine Türkiye heyetinin “mekik diplomasisi” yürüttüğünü belirtti.

Türkiye’nin Arabuluculuğunun Başarısı

Türkiye, ABD ve Rusya’nın talebi üzerine geçtiğimiz hafta yaşanan esir takası operasyonundaki başarısıyla Afrika’da da dikkat çekmişti.

Somali ve Etiyopya da aralarındaki anlaşmazlığı çözmek için Türkiye’yi seçti. Türkiye’nin arabuluculuğunda Ankara Süreci kapsamında iki ülke heyetleri Ankara’da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Fidan, Somali Dışişleri Bakanı Ahmed Muallim Fiqi ve Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ile görüştü.

Etiyopya Başbakanı Destek İstedi

Süreç, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Etiyopya-Somali meselesi hakkında destek isteyen bir mektup yazmasıyla başladı.

Erdoğan’dan Somut Sonuç Vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Türkiye’nin iki ülke arasındaki krizi çözmek için çabaladığını ve ikinci tur görüşmelerinden somut sonuçlar beklediğini belirtti.

Tarafların Yaklaşımları Dikkat Alındı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Etiyopya ziyaretinde Başbakan Ahmed ile görüşmesinin ardından ikinci tur görüşmelerin 2 Eylül yerine 12 Ağustos’ta Ankara’da yapılması kararlaştırıldı.

Somali ve Etiyopya’nın ihtiyaç, kaygı ve yaklaşımları dikkate alınarak uzlaşı sağlamak için çaba gösterileceği belirtildi.

Bölge Ülkeleriyle Temas

Dışişleri Bakanı Fidan, Etiyopya ve Somalili mevkidaşlarıyla görüşmeler yapmış, iki ülke dışişleri bakanlarını 1 Temmuz’da Ankara’da ağırlamıştı.

Daha sonra iki ülke dışişleri bakanları, Bakan Fidan’ın ev sahipliğinde bir araya gelmiş ve barışçıl bir şekilde çözüm arayacaklarını açıklamışlardı.

Türkiye, bölgedeki gerilimi azaltmak için taraflar arasında diyalog kanalı açmaya çalışıyor. Türkiye’nin çabaları uluslararası toplum tarafından takdir görüyor.

Etiyopya-Somali Anlaşmazlığının Kökeni

Etiyopya, denize erişimi olmayan en kalabalık ülkedir. Eritre’nin bağımsızlığını kazanmasının ardından Etiyopya, Kızıldeniz’e erişim konusu gündeme getirmiştir.

Etiyopya, Somaliland ile deniz erişimi anlaşması imzalamış ancak bu anlaşma Somali ve uluslararası toplum tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Somali, büyükelçisini Etiyopya’dan geri çekmiştir.

Arap Birliği ve Afrika Birliği, Etiyopya-Somaliland anlaşmasını kınadı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.