8 Mart Dünya Kadınlar Günü, dünya çapında kadınların toplumsal, ekonomik, kültürel ve siyasal başarılarını kutlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl coşkuyla kutlanıyor. Bu özel gün, aynı zamanda kadınların temel insan haklarını elde etmek için verdiği mücadeleyi simgeliyor.
Dünya Kadınlar Günü’nün temeli, New York’ta bir grup kadın tekstil işçisinin eşit haklar ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle başlattığı greve dayanıyor. Bu grev sırasında çıkan yangında 129 kadın işçinin hayatını kaybetmesi, kadın hareketleri için dönüm noktası oldu. 8 Mart, ilk olarak 1910’larda sosyalist kadın hareketlerinin önderliğinde kutlanmaya başlandı ve 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından resmi bir gün olarak kabul edildi.
Rusya’nın başkenti Moskova’da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde çiçekçilerde yoğunluk yaşandı. Bu anlamlı gün için sıkça tercih edilen hediyelerden biri olan çiçekler, “iyi ki varsınız” mesajını taşıyor. Ancak bu özel gün, yalnızca çiçeklerle sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda, dünya çapında kadın hakları, başarıları ve topluma katkıları kutlanırken; şiddet, ayrımcılık ve eşitsizlik gibi önemli sorunlara da dikkat çekiliyor.
8 Mart, kadınların oy hakkı, çalışma hakkı ve eğitim hakkı gibi temel insan haklarını kazanma mücadelesini hatırlatan bir gün. Aynı zamanda, kadınlara yönelik şiddetle mücadelede toplumları bilinçlendirme misyonunu taşıyan en önemli günlerden biri olarak da biliniyor.
Dünya Kadınlar Günü, Rusya’nın yanı sıra eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında yer alan Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan (2009’dan beri Anneler Günü olarak), Ukrayna, Abhazya, Güney Osetya, Belarus, Türkmenistan (2008’den beri) ve Letonya’da da resmi bayram olarak kutlanıyor.