enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

‘450 milletvekili bu ülkeye yetmez mi?’

24.06.2024 02:13 | Son Güncellenme: 24.06.2024 02:18
A+
A-

Gürsel Erol: Siyasi Partiler Yasası Değişmeden Lider Sultası Biter mi?

TBMM’nin Genişleyen Salonu Problemi

TBMM’nin genişleyen Genel Kurul Salonu, fiziksel olarak milletvekillerine yer bulamama sorununa yol açarken, bu durum sıklıkla göz ardı ediliyor. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, milletvekili sayısının azaltılması önerisinde bulunuyor.

Anayasa Değişikliği: Öncelik Değil

Erol, Türkiye’nin öncelikli sorunları arasında anayasa değişikliğinin yer almadığını savunuyor. Geçim sıkıntısı, işsizlik, kamu alımlarındaki sözlü mülakat mağduriyetleri, güvenlik güçlerinin sosyal ve sendikal hakları gibi temel sorunların çözülmesi gerektiğini vurguluyor. Yurttaşlık haklarının özgürleştirilmesi ve ortak bir ulusal kimliğin geliştirilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Siyasi Partiler Yasası’nın Önemi

Erol’a göre, Türkiye’nin en acil ihtiyacı Siyasi Partiler Yasası’nın değişmesi. Liderlerin iradesiyle şekillenen bir parlamentoda anayasa değişikliği tartışmasının anlamsız olduğunu belirtiyor. Gerçek bir yurttaşlık hakları koruyan, özgürlükçü ve evrensel bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Mevcut anayasa yerine kamu reformlarının ve mevcut yasaların etkin uygulanmasının tartışılması gerektiğini savunuyor.

Milletvekili Sayısının Azaltılması

Erol, milletvekili sayısının 600’den 450’ye indirilmesini teklif ediyor. Geçmişte 450 olan milletvekili sayısının, Turgut Özal döneminde 550’ye, AKP döneminde ise 600’e çıkarıldığını hatırlatıyor. Genel Kurul Salonu’ndaki kalabalık ve sınırlı oturma alanını vurgulayarak, 450 milletvekilinin Türkiye için yeterli olduğunu ifade ediyor.

Milletvekili Tercih Sisteminin Gerekliliği

Erol, 1991 yılında uygulanan milletvekili tercih sisteminin geri getirilmesini savunuyor. Vatandaşların kendi milletvekillerini seçmesi gerektiğine inanıyor. Genel merkez listelerinin mantığını anlamakta güçlük çeken seçmenlerin, parti liderlerine ve kurumsal kimliklere oy verdiğini belirtiyor. İradeli bir meclis ve halkın değer verdiği bir siyaset anlayışı için milletvekillerinin doğrudan halk tarafından seçilmesi gerektiğini vurguluyor.

Belediyelerin Borçlanma Korkusu

Gürsel Erol, belediyelerin hizmet için borçlanmaktan çekinmemesi gerektiğini ifade ediyor. Geri dönüşü olan ve toplumsal ihtiyaçları karşılayan projelere harcanan borçlanmanın faydalı olduğunu savunuyor. Doğru yatırımlarla borçlanmaktan korkulmaması gerektiğini belirtiyor. İnsan odaklı, çevreye duyarlı ve toplumsal yaşamı kolaylaştıran projeler için borçlanmanın doğru bir yaklaşım olduğunu vurguluyor. Ankara’da Murat Karayalçın döneminde metro inşaatı için ucuz kredilerin bulunup hizmetlerin geliştirilmesini örnek olarak sunuyor. Borçlanmanın sosyal kültürel etkinliklere, makam odası döşemelerine ve makam araçlarına harcanmasının yanlış olduğunu vurguluyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.