enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

240 gölün 186’sı kurudu mu?

240 gölün 186’sı kurudu mu?
28.10.2024 11:51
A+
A-

Son 30 Yılda 186 Gölün Kuruması İddiası

Ülkemizde son 30 yılda 240 gölün 186’sının kuruduğu iddiası gündemde. Bu iddianın doğruluğunu araştırmak için Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ile konuştum.

“Resmi Açıklama veya Veriye Ulaşamadık”

Yıldız, dernek olarak bu iddia hakkında resmi bir açıklama veya veriye ulaşamadıklarını belirtti. Konuyu doğru değerlendirmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek için ilgili kurumlara başvurduklarını ancak henüz bir sonuç alamadıklarını söyledi. Milletvekillerinin bu konuda verdiği soru önergelerinin de cevapsız kaldığını ekledi.

Göllerimizin Kuruması Tehlikesi

Göllerimizin kuruması konusunda en büyük tehlikenin tehlikenin farkına varılmaması olduğunu belirten Yıldız, su yönetiminde radikal bir düşünce değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Su kullanım alışkanlıklarımızın değiştirilmesi ve etkili bölgesel kuraklıklar ile su ve gıda güvencesi sorunları yaşamamak için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Önlem Bilgisi Yok

Yıldız, 186 gölün kuruduğu haberlerine rağmen resmi bir açıklama yapılmadığını ve hangi önlemlerin alındığı veya alınacağı konusunda bilgi verilmediğini belirtti. Bu durumun su yönetiminde katılımcılık ve şeffaflık ilkelerinin yok sayıldığını gösterdiğini söyledi. Katılımcılık ve şeffaflık olmadan sürdürülebilir su yönetiminin mümkün olmadığını vurguladı.

Göl Kurumasının Sonuçları

Kuruyan göllerde biyoçeşitlilik büyük zarar görür. Su seviyesinin düşmesiyle su kalitesi de bozulur. Göldeki canlı türleri yok olur veya göç eder. Göl tekrar dolsa bile ekosistem zinciri koptuğu için eski haline dönmez.

Sonuç

Göllerin kuruması iddiası ciddi bir konudur. Bu iddianın doğruluğu ve alınan önlemler hakkında resmi açıklama yapılması ve şeffaf bir süreç izlenmesi halkın bilgilendirilmesi ve su kaynaklarımızın korunması için hayati önem taşımaktadır.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.