15 Temmuz Pazartesi günü, Türk milletinin vatanına sahip çıkmasının sembolü olan Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak kutlanmakta olup, bu önemli günde çeşitli etkinliklerle yurdunu müdafaa uğruna canlarını feda eden kahramanlar minnet ve özlemle anılıyor. Bu özel gün münasebetiyle tüm resmi kurum ve kuruluşlar kapalı olacaktır.
2024 yılında da 15 Temmuz Pazartesi gününe tekabül ettiğinden, yine resmi tatil olarak idrak edilecek ve tüm resmi kurum ve kuruluşlar faaliyetlerine ara verecektir.
15-16 Temmuz 2016 gecesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir kısmı, Yurtta Sulh Konseyi adı altında bir askeri darbe girişiminde bulunmuştur. Devletin resmi internet sitesi ve TRT’de yayınlanan bildirilerde, ordunun yönetime el koyduğunu ilan ederek sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı uyguladıkları açıklanmıştır.
Darbeciler, İstanbul’daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini kapatarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üzerine F-16 uçaklarıyla dört kez bomba yağdırmıştır. Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Marmaris’teki bir otelde konaklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişimlerinde bulunulmuştur. Ayrıca, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve diğer üst düzey komutanlar darbeciler tarafından rehin alınmıştır.
Bu gelişmeler üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkı darbeye karşı direnmeye davet ederek meydanlara ve havalimanlarına çıkmalarını istemiştir. Bu çağrının akabinde, Türkiye’nin dört bir yanında darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlenmiştir.
16 Temmuz sabahına kadar süren Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün operasyonları sonucu darbe girişimi bastırılmıştır. Askerler silahlarıyla teslim olmuştur. Olaylar neticesinde 104 darbeci asker dahil 300’den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 1491 kişi yaralanmıştır. Darbeye katılan 8036 asker gözaltına alınırken, yargı, siyaset ve askeriyeden çok sayıda kişi görevinden uzaklaştırılmıştır.
Darbe girişiminin ardından, birçok yapı ve yere, darbe tarihine atfen isimler verilmiştir. Ayrıca, 15 Temmuz tarihi, hayatını kaybedenleri anmak üzere Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak ilan edilerek resmi tatil olarak kabul edilmiştir.